Woonplant van de maand | december

Azalea

Of ze nu sneeuwwit, decemberrood, plechtig paars of knalroze zijn, alle Azalea's hebben gemeen dat je door de bloemen de plant haast niet meer ziet. Daarom is deze rijke bloeier Woonplant van de maand.

 

Het verhaal van Azalea
Rijke bloei, verkrijgbaar in typische decemberkleuren, origineel alternatief om sfeer te brengen en toch een echte seizoensklassieker. Azalea heet officieel Rhododendron syn. Azalea. Rhododendron is een samenstelling van de Griekse woorden voor rood en boom betekenen. Vrij vertaald wordt dat 'een houtige plant met rozerode bloemen'. Azalea betekent in het Grieks droog, wat op het taaie hout slaat en niet op de grond: die moet altijd licht vochtig zijn. Omdat de meeste mensen bij Rhododendron aan de grote tuinstruik denken, wordt voor de woonplant Azalea aangehouden.

 

Herkomst en productie van Azalea
Rhododendron kent een groot verspreidingsgebied in Azië. De oerversie van de woonplant is de Indische Azalea. Deze Azalea R. simsii is voornamelijk afkomstig uit de Chinese provincies Sichuan, Yunnan, Hubei en Guangdong. De plant groeit er op berghellingen als kreupelhout, tussen 1000 en 2600 meter hoogte, en wordt door de plaatselijke bevolking als brandhout gebruikt. De ondergrond is kalksteen die bedekt is met een humuslaag waar de planten in groeien. In 1578 was er reeds sprake van deze plant in de Chinese literatuur. De eerste planten zijn vanuit China naar Engeland gebracht in 1806 waarna Azalea snel in cultuur is gebracht.
De andere minder voorkomende soort is de R. Obtusem Groep, de Japanse Azalea. Deze is meestal enkelbloemig en redelijk winterhard, in tegenstelling tot de R. simsii Groep. Deze Azalea komt met name voor op de eilanden Honshu, Shikoku, Kyushu en Yakushima. De plant is door Nederlanders meegenomen vanuit Japan naar Europa en wordt nog altijd geassocieerd met Japan, zelfs in een mate dat er ook bonsaitechnieken op los worden gelaten. Azalea wordt vooral in België en Nederland gekweekt. Eigenlijk is het een geforceerde struik, die een kweker door middel van koelen en verwarmen in bloei kan brengen. De aanvoer begint in de nazomer en loopt door tot het voorjaar, met een flinke piek rond de feestdagen.

 

De Boerderie © 2019